Ίδρυση Κέντρων Φυσικού Τοκετού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 27 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας που ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, την διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού.
          Υπηρεσίες μη παρεμβατικού τοκετού δύνανται να παρέχονται και από ιδιωτικούς φορείς (Ανεξάρτητα Κέντρα Φυσικού Τοκετού), ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της προηγούμενης παραγράφου, σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.  
          Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ανεξάρτητου Κέντρου Τοκετού μπορεί να χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, υπό την προϋπόθεση ότι στους καταστατικούς τους σκοπούς περιλαμβάνεται και η παροχή των υπηρεσιών που ορίζει η Απόφαση.
          Οι μετοχές ή τα μερίδια των κεφαλαιουχικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, που ζητούν τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Φυσικού Τοκετού, είναι υποχρεωτικά ονομαστικές στο σύνολό τους.  Η άδεια εκδίδεται για συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, για μια συγκεκριμένη τοποθεσία και δεν είναι μεταβιβάσιμη. Στο ίδιο νομικό πρόσωπο είναι δυνατό να χορηγηθούν περισσότερες από μία άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Ανεξάρτητων Κέντρων Φυσικού Τοκετού.
          Τα Κέντρα οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το «Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας». Ο Μαιευτής ή η Μαία αποτελεί τον κύριο επαγγελματία υγείας, που έχει την ευθύνη, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές επί των ζητημάτων φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού, για τον προγραμματισμό της εισαγωγής, την οργάνωση και την παροχή προς την έγκυο προγεννητικής ενημέρωσης, φροντίδας και παρακολούθησης, από την πρώτη επίσκεψή της στο Κέντρο έως τον τοκετό, αλλά και τη μεταγεννητική παρακολούθηση αυτής και του νεογνού.
          Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού η Βασική Μαιευτική Ομάδα αποτελείται από Μαιευτές/Μαίες, κατόχους πτυχίου Π.Ε. ή Τ.Ε. ή πτυχίου ισότιμων σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου και την ασφαλή παροχή υπηρεσιών, η Βασική Μαιευτική Ομάδα βάρδιας, στην οποία δεν συνυπολογίζονται ο Διευθυντής/ντρια Διοίκησης, ο Επιμελητής/ τρια Μαιευτής/Μαία και ο Προϊστάμενος Μαιευτής/ Προϊσταμένη Μαία, αποτελείται από τουλάχιστον έναν μαιευτή ή μία μαία ανά αίθουσα τοκετού, ή ανά δύο αίθουσες τοκετού, υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχει εξασφαλισθεί η συνεργασία, σε σταθερή βάση, είτε με ελεύθερους επαγγελματίες μαιευτές/μαίες, στο πλαίσιο παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών προς το Κέντρο Φυσικού Τοκετού, είτε με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας, κατόπιν αιτήματος (on call), είτε με μαιευτές/ μαίες της διασυνδεδεμένης μονάδας, κατόπιν αιτήματος, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

Ολόκληρο το ΦΕΚ με την Απόφαση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω