Εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

[χρόνος ανάγνωσης 60 δευτερόλεπτα]

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρύτερες περιοχές της χώρας, προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση και την ενίσχυση του δικτύου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κάτοχοι των σταθμών θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία που θα διοργανώσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με στόχο τη χορήγηση επενδυτικών και λειτουργικών ενισχύσεων.
          Η απόφαση αυτή αφορά πέραν των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες ήταν ήδη ενταγμένες στο πρόγραμμα, και νέες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στην επικείμενη τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αυτό περιλαμβάνει τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.
Τα βασικά οφέλη της ΚΥΑ: 
Ανακούφιση του κορεσμένου δικτύου:
Σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο από τη ΡΑΑΕΥ, καθώς και στη Δυτική Μακεδονία, όπου ήδη λειτουργούν πάνω από 4.000 MW σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλλει στην άρση του κορεσμού. Αυτό θα επιτρέψει την πιο αποδοτική ενσωμάτωση και λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ, ενισχύοντας την αξιοπιστία του συστήματος.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικής διαδικασίας: Η διεύρυνση των περιοχών αυξάνει τον αριθμό των σταθμών που θα συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό και τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. 
          Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΚΥΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω