Το «Τσαλαφούτι / Tsalafouti» στο μητρώο ΠΟΠ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 11 δευτ.]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 δύο νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, με την προσθήκη των προϊόντων στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

«Τσαλαφούτι / Tsalafouti» 
Το «Τσαλαφούτι / Tsalafouti» είναι ένα λευκό τυρί ελληνικής προέλευσης με κρεμώδη υφή, που χαρακτηρίζεται από το ήπιο άρωμα των τοπικών βοτάνων που καταναλώνουν τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή. Το τυρί παρασκευάζεται από τον 17ο αιώνα στην κεντρική και νότια Πίνδο, κυρίως από πρόβειο γάλα. Η παραγωγή του απηχεί το ιδιαίτερο κλίμα, τη χλωρίδα και τις γεωργικές πρακτικές της περιοχής, παράγοντες που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την εξαιρετική ποιότητα του τυριού.

«Gaziantep Melengiç Kahvesi» 
Το προϊόν «Gaziantep Melengiç Kahvesi» είναι ένα τουρκικό υποκατάστατο καφέ που παρασκευάζεται με φρύξη και άλεση σπόρων τερεβίνθου, ενός δέντρου που αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι σπόροι της τερεβίνθου χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ στην περιοχή ήδη από τον 16ο αιώνα. Το ηλιόλουστο κλίμα και το λοφώδες ανάγλυφο της επαρχίας Γκαζιαντέπ βελτιώνουν την περιεκτικότητα σε έλαιο και τη γεύση των σπόρων, ενώ οι παραδοσιακές τεχνικές φρύξης, όπως έχουν τελειοποιηθεί από τους τοπικούς παραγωγούς, εγγυώνται ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Γεωγραφικές ενδείξεις   
Οι γεωγραφικές ενδείξεις κατοχυρώνουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων οι ιδιότητες συνδέονται ειδικά με την περιοχή παραγωγής. 
Οι γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:
ΠΟΠ:
προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (τρόφιμα και οίνοι) 
ΠΓΕ: προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη (τρόφιμα και οίνοι) 
ΓΕ: γεωγραφική ένδειξη (αλκοολούχα ποτά). 
          Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν ειδικές ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής. Οι διαφορές μεταξύ των ΠΟΠ και των ΠΓΕ σχετίζονται κυρίως με την ποσότητα πρώτων υλών του προϊόντος που πρέπει να προέρχονται από την περιοχή ή με τον βαθμό στον οποίο η διαδικασία παραγωγής οφείλει να πραγματοποιείται εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Η ΓΕ αφορά ειδικά τα αλκοολούχα ποτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω