[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 22 δευτ.]
Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας έκανε την υπέρβαση στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Bread in the City – Bakery World Cup), κατακτώντας την 5η θέση και βελτιώνοντας τη θέση της κατά δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη συμμετοχή της. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025 στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Sigep στο Ρίμινι της Ιταλίας, συγκεντρώνοντας τις κορυφαίες εθνικές ομάδες του χώρου.
Η διάκριση της Ελλάδας ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες
Η ελληνική αποστολή κατάφερε να ξεχωρίσει, εξασφαλίζοντας μια θέση στην «ελίτ» της Παγκόσμιας Αρτοποιίας, μαζί με χώρες όπως η Κίνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Τα ελληνικά αρτοποιήματα εντυπωσίασαν τους κριτές και το κοινό, καθώς ήταν εμπνευσμένα από την ελληνική γαστρονομία και παρασκευασμένα με αυθεντικά ελληνικά υλικά, όπως φέτα, ελληνική γραβιέρα, απάκι, ξυνομυζήθρα, ελιές Καλαμών και φιστίκι Αιγίνης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν η πρωτότυπη πίτσα με ελληνική χωριάτικη σαλάτα και η τάρτα με ρυζόγαλο, που συνδύαζαν τη δημιουργικότητα με την παράδοση.
Ένα παγκόσμιο γιορτινό κλίμα με ελληνικό χρώμα
Στο περιθώριο της διοργάνωσης, οι εθνικές ομάδες αντάλλαξαν τεχνογνωσία και συνταγές, ενώ η ελληνική αποστολή έδωσε το δικό της στίγμα, «διδάσκοντας» συρτάκι στους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές. Αυτή η μοναδική πρωτοβουλία πρόσθεσε έναν ξεχωριστό τόνο ελληνικής φιλοξενίας και πολιτισμού στην εκδήλωση.
Η Εθνική Ομάδα διαγωνίστηκε σε τρεις κατηγορίες:
• Ψωμί (Boulangerie)
• Αρτοσκευάσματα γλυκά και αλμυρά (Viennoiserie)• Καλλιτεχνικό ζυμάρι
Η αποστολή αποτελούνταν από τους:
Διονύση Βογιατζή (προπονητής, Σωματείο Αρτοποιών Ηρακλείου).
Στάθη Κατοπόδη (Λευκάδα).
Βασίλη Ξανθόπουλο (Καβάλα).
Μαρίνα Παντερμαράκη (Ηράκλειο).
Μενέλαο Πλουμή (Ηράκλειο).
Βασίλη Καμαράτο (Ηράκλειο).
Μανώλη Καλαϊτζάκη (Ηράκλειο)
Η επικεφαλής της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, Παρθένα Παστραφίδου, δήλωσε: «Η Εθνική μας Ομάδα, η οποία εδράζεται στη Θεσσαλονίκη, άφησε το δικό της θετικό αποτύπωμα και σε αυτή την Παγκόσμια γιορτή Ψωμιού. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής αρτοποιητικής παράδοσης και συμβάλλει στην ανάπτυξη και προβολή της ελληνικής αρτοποιίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε με στόχο να πάμε ακόμη ψηλότερα».
Από τη 7η στην 5η θέση – Σταθερά ανοδική πορεία
Σημαντική είναι η ανοδική πορεία της ομάδας, καθώς στην προηγούμενη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, είχε κατακτήσει την 7η θέση. Η πρόοδος αυτή επιβεβαιώνει τη δυναμική της ελληνικής αρτοποιίας στη διεθνή σκηνή και δημιουργεί προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.