Προστασία Δημόσιας Υγείας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 29 δευτ.]

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και επαγγελματιών από τον κλάδο της εστίασης, του επισιτισμού, των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των κοινωνικών δομών, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου η σημαντική ημερίδα με τίτλο «Έκτακτα Συμβάντα – Εξάρσεις Υδατογενών και Τροφιμογενών Ασθενειών».
          Η ημερίδα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων δημόσιας υγείας και των επιχειρήσεων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, με κοινό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Επιστημονική Προσέγγιση και Μέθοδοι Αντιμετώπισης
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν αναλυτικά τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και πρόληψης των νοσημάτων που σχετίζονται με μολυσμένα τρόφιμα και νερό:
Κυριακή Τρυφινοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Κρήτης, ανέλυσε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και των προληπτικών μέτρων.
Κατερίνα Τσιλιπουνιδάκη, Διδάκτορας Βιοχημείας του ΠΕΔΥ, εστίασε στη μοριακή ανάλυση και τους μηχανισμούς μετάδοσης του νοροϊού.
Αντώνης Παπαδάκης, Διδάκτορας Υγιεινολόγος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα ελέγχου και διαχείρισης κρίσεων. 
Άντζυ Κολοκούση, Διδάκτορας Βιολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και παρακολούθησης της δημόσιας υγείας.

Ισχυρή Παρουσία Φορέων και Επαγγελματιών
Η ημερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν:
Γιώργος Πιτσούλης, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης.
Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Γιώργος Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Μιχάλης Παπαδήμας, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βιάννου.
Σπύρος Επιτροπάκης, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.
Σπύρος Χαρτοφύλακας, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηρακλείου.  
Νίκος Κοκολάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.
Νεκτάριος Μωυσάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών.
Τάσος Παπαδάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. 
Γιώργος Δαμιανάκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας γαστρονομίας.

Δήλωση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κρήτης
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, τόνισε τη σημασία της ημερίδας, αναφέροντας: «Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκει να ενισχύσει τις γνώσεις και την ετοιμότητα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της φιλοξενίας. Με στοχευμένες δράσεις, μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας».
          Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της έξαρσης γαστρεντερίτιδας που προκαλείται από τον νοροϊό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω