[χρόνος ανάγνωσης 45 δευτερόλεπτα]
Νικητής του Παγκρήτιου Διαγωνισμού «Νέου Σεφ 2025» αναδείχθηκε ο Γιάννης Λιαπάκης, με το πιάτο που είχε τον τίτλο «Ρεβυθόριζο με λαυράκι». Ο Γιάννης Λιαπάκης θα εκπροσωπήσει την Κρήτη στο διεθνή διαγωνισμό «European Young Chef Award 2025» που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, τον Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», με τη συμμετοχή υποψηφίων από όλη την Κρήτη.
Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, ενώπιον εξαμελούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζονταν από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και από εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ. Οι δημιουργίες βασίστηκαν σε τοπικά υλικά και ήταν εμπνευσμένες κυρίως από την κρητική παράδοση και από προσωπικά βιώματα των υποψηφίων, δοσμένες με μία σύγχρονη οπτική.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες νέους σεφ, οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τον Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό, το οποίο συνοψίζεται στην αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου της Κρήτης και στην ανάδειξη της σε Διεθνές Κέντρο Διατροφικού Πολιτισμού, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και την ανθεκτικότητα του στο διεθνές περιβάλλον.


