Εξαγωγές Κρήτης: Προοπτικές & Προκλήσεις Ανάπτυξης

Ομιλία του Μανώλη Καρπαδάκη, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Στέλεχος εξαγωγών & Olive Oil Expert στην ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ εγκαταστάσεις Terra Creta

Στην πρόσφατη Ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΜΑΙΧ, αναλύσαμε την σημερινή κατάσταση των εξαγωγών του νησιού μας με τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας. Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγές μας, σε όλες τις κατηγορίες καθώς και προτάσεις ανάπτυξης αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024, είχαμε μείωση των κρητικών εξαγωγών κατά 27,7% σε αξία σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω του ελαιόλαδου (-49,4%), των κηπευτικών (-21,5%) και των φρούτων (-20,7%). Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα, οι εξαγωγές ελαιόλαδου αποτελούν το 68,5% της κατηγορίας «Τρόφιμα-Ποτά», στοιχείο που μας δείχνει την βαρύτητα που έχει ως προϊόν για την τοπική οικονομία αλλά και την αδυναμία των υπόλοιπων κλάδων να βελτιώσουν την εξαγωγική τους πορεία.
Σχετικά με τις προτάσεις βελτίωσης των εξαγωγών μας, επιγραμματικά σημειώνω την αναβάθμιση της ταυτότητας «Κρητικό Προϊόν» και την βελτίωση της ποιότητας και της σταθερότητας στις παραγωγές μας
Η Κρήτη μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα μπορέσει να τα καρπωθεί μόνο εάν, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επενδύσει στην ποιότητα, την επικοινωνία και την εκπαίδευση, προωθώντας παράλληλα συνέργειες μεταξύ των βασικότερων κλάδων του νησιού που είναι τα προϊόντα αγροδιατροφής, ο τουρισμός και η εστίαση.

Βιογραφικό Σημείωμα

Πηγή 23ο τεύχος Κρητών Επιχειρείν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω