Ροή Ειδήσεων

Απαλλαγή ΦΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 τροποποίηση της οδηγίας ΦΠΑ με την οποία θεσπίζεται προσωρινή απαλλαγή των εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2021. Η οδηγία για τις δραστηριότητες «αγοράς και δωρεάς» θα διευκολύνει την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ, προκειμένου να διανέμονται δωρεάν στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης στον τομέα της υγείας.
Με την εν λόγω αναπροσαρμογή, οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από φορείς της ΕΕ εξ ονόματος των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 προστίθενται προσωρινά στον κατάλογο των απαλλασσόμενων συναλλαγών της οδηγίας ΦΠΑ.
Η νέα εξαίρεση θα καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση περισσότερων δωρεών προς τα κράτη μέλη και τους φορείς τους, εφόσον θα απαλλάξει τα όργανα της ΕΕ από τον δημοσιονομικό και διοικητικό φόρτο που παρεμπόδιζε τη διαδικασία.
Οι απαλλαγές δεν ίσχυαν για αγορές που δωρίζονταν σε κράτη μέλη ή λόγου χάρη, σε υγειονομικές αρχές ή νοσοκομεία, καθώς αυτό δεν θεωρούνταν υπηρεσιακή χρήση. Η εν λόγω απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών στα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω