Ροή Ειδήσεων

Αργοί ρυθμοί τουριστικής οικονομίας

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του τουρισμού συνεχίζεται σε δεύτερο χρόνο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών ήταν 85% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (ή πτώση 65% το 2020), σύμφωνα με στοιχεία του του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO – ΠΟΤ).
Παρά την μικρή αύξηση τον Μάιο, η εμφάνιση παραλλαγών COVID-19 και η συνεχιζόμενη επιβολή περιορισμών επιβαρύνουν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Εν τω μεταξύ, ο εγχώριος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει σε πολλά μέρη του κόσμου.
Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι παγκόσμιοι προορισμοί κατέγραψαν 147 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις (επισκέπτες διανυκτέρευσης) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ή 460 εκατομμύρια λιγότερες από το έτος πριν από την πανδημία του 2019.
Ωστόσο, η Τα δεδομένα δείχνουν μια σχετικά μικρή άνοδο τον Μάιο, με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 82% (έναντι Μαΐου 2019), μετά από πτώση κατά 86% τον Απρίλιο. Αυτή η ελαφρά ανοδική τάση εμφανίστηκε καθώς ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρά.

Διεθνείς τουριστικές Διεθνείς τουριστικές αφίξεις, αλλαγή επί τοις %

Πηγή: Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO)
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την UNWTO, Ιούλιος 2021. Δημοσιεύθηκε: 21/07/2021

Ανακατασκευή εμπιστοσύνης για επανεκκίνηση του τουρισμού
«Η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού παγκοσμίως, η αποτελεσματική συνεργασία και η επικοινωνία για συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς ταξιδιού, ενώ η προώθηση ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της κινητικότητας θα είναι κρίσιμη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και την επανεκκίνηση του τουρισμού», λέει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili.
Κατά περιφέρειες, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να υποφέρουν από τη μεγαλύτερη μείωση με πτώση κατά 95% στις διεθνείς αφίξεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η Ευρώπη (-85%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-83%) και την Αφρική (-81%).
Η Αμερική (-72%) σημείωσε συγκριτικά μικρότερη μείωση. Τον Ιούνιο, ο αριθμός των προορισμών με πλήρες κλείσιμο των συνόρων μειώθηκε σε 63, από 69 τον Φεβρουάριο. Από αυτά, 33 στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ μόνο επτά στην Ευρώπη, η περιοχή με τους λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια που ισχύουν σήμερα.
Σύμφωνα με τις υποπεριφέρειες, η Καραϊβική (-60%) κατέγραψε την καλύτερη σχετική απόδοση μέχρι τον Μάιο του 2021. Η αύξηση των ταξιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ωφελήσει προορισμούς στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, καθώς και το Μεξικό.
Η Δυτική Ευρώπη, η Νότια και η Μεσογειακή Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Κεντρική Αμερική σημείωσαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα τον Μάιο από ό, τι τον Απρίλιο.

Μικτή προοπτική για το υπόλοιπο του 2021
Ο διεθνής τουρισμός αυξάνεται αργά, αν και η ανάκαμψη παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση. Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή του ιού Delta οδήγησαν αρκετές χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, η αστάθεια και η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών κατά τη θερινή περίοδο του Βόρειου Ημισφαιρίου. Ωστόσο, τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, μαζί με πιο ήπιους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών.Επιπλέον, τα εγχώρια ταξίδια οδηγούν την ανάκαμψη σε πολλούς προορισμούς, ειδικά σε αυτούς με μεγάλες εγχώριες αγορές. Η χωρητικότητα των εσωτερικών αεροπορικών θέσεων στην Κίνα και τη Ρωσία έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύονται περαιτέρω.

Πότε αναμένετε ότι ο διεθνής τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019 στη χώρα σας;


Η UNWTO διενήργησε μια παγκόσμια έρευνα μεταξύ της ομάδας εμπειρογνωμόνων τουρισμού του UNWTO σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τουρισμό και τον αναμενόμενο χρόνο ανάκαμψης.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την UNWTO, Μάιος 2021. Δημοσιεύθηκε: 31/05/2021

Διεθνείς αφίξεις τουριστών – Σενάρια για το 2021

Μηνιαία αλλαγή για το 2019,επί τοις %
Τα πραγματικά δεδομένα για το 2021 είναι προκαταρκτικά και βασίζονται σε εκτιμήσεις για προορισμούς που δεν έχουν ακόμη αναφέρει μηνιαία αποτελέσματα





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω