Αστεροσχολείο Ανωγείων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Αστεροσχολείο: Το σχολείο των Αστεριών» του Δήμου Ανωγείων, στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», συνολικού προϋπολογισμού 983.275 €.
Αντικείμενο του Έργου είναι η δημιουργία ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με θόλο, το οποίο θα στεγάζει τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση, στο όρος Ίδη (Ψηλορείτη), με στόχο την προώθηση της γνώσης στον κλάδο της αστρονομίας και της αστροφυσικής συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.
Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει:
1ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Κατασκευή Κτιρίου Αστεροσχολείου, με τη δημιουργία μίας νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 315 m2 και την κατασκευή ειδικού Αστρονομικού θόλου Παρατήρησης με τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση.
2ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Προμήθεια εξοπλισμού Αστεροσχολείου.
3ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Δράσεις Δημοσιότητας.
Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Το «Αστεροσχολείο» ήταν μια όμορφη σκέψη την οποία διάβασα σε ένα σχολικό έντυπο το 2010 κατά την επίσκεψη μου στον Δήμο Υπάτης. Όταν διατύπωσα την πρόταση αυτή στον καθηγητή κ. Παπαμαστοράκη ενθουσιάστηκε από μια τέτοια προοπτική και το έβαλε στα σχέδια του.
Προτείναμε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων στον Σκίνακα, για να αναβαθμίσουμε ριζικά την εμπειρία των επισκεπτών, την ικανότητα του Αστεροσκοπείου και των Ανωγείων να οργανώνουν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, και προβολής, και τις δυνατότητες της βιομηχανίας του τουρισμού στα Ανώγεια, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό βιωματικό τουριστικό προϊόν με θέμα την Αστρονομία, που θα τροφοδοτήσει την καινοτόμο, βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Η πρόταση μας αυτή, στην Επιτροπή 2021, ενσωματώνει το πνεύμα της Επανάστασης του 1821 – όχι μόνο ως σύμβολο εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, αλλά και ως ζωντανό παράδειγμα επιμονής, αντοχής, και ανάκαμψης απέναντι στο τραγικό ενίοτε αποτέλεσμα μιας τέτοιας μάχης.
Με την χρηματοδότηση αυτή, για την οποία ευχαριστώ θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, τα στελέχη της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ και τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, Δημιουργείται μοναδική δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί η απήχηση μιας καθαρά επιστημονικής επένδυσης (του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα) ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή επίδραση στην ευρύτερη κοινωνία – της πόλης των Ανωγείων, της Κρήτης, της Ελλάδας.
Ευχαριστούμε την Πρόεδρο κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και τα στελέχη της Επιτροπής που αγκάλιασαν την ιδέα αυτή.
Η συνεργασία μεταξύ της πόλης των Ανωγείων και του γειτονικού Αστεροσκοπείου του Σκίνακα υπήρξε στενή από την ίδρυση του Αστεροσκοπείου, και είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την ειλικρινή, αμοιβαίως επωφελή εταιρική σχέση ανάμεσα σε μια κορυφαία ερευνητική υποδομή και την τοπική κοινότητα που την περιβάλλει, την υποστηρίζει, την προωθεί και ωφελείται από την παρουσία της
Σήμερα ο κ. Χαρμανδάρης Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, άξιος συνεχιστείς της αγάπης και του έργου του κ. Παπαμαστοράκη ανοίγει νέα πεδία με την ομάδα του και στην επιστήμη και στην κοινωνία.
Σε αυτούς τους παράλληλους δρόμους συνεχίζουμε με αλληλοβοήθειες να φτάσουμε στις δικιές μας κορυφές.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω