Ροή Ειδήσεων

Δημοτική Πινακοθήκη το Μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη

Την ένταξη χρηματοδότησης της μελέτης ανακατασκευής και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου «Μέγαρο Κοθρή» σε Δημοτική Πινακοθήκη, υπέγραψε στην ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη.
Η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης σύμφωνα με την σχετική απόφαση θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση και την έκθεση της συλλογής που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κ.α.), η οποία αποτελείται από έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών, Θεοτοκόπουλου, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μόραλη, Μ. Τζομπανάκη, Φασιανού, Φανουράκη κ.α.
Επιπλέον θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση περιοδικών θεματικών και ατομικών εκθέσεων, τη συντήρηση έργων τέχνης και τη λειτουργία πωλητηρίου και art – cafe με αξιοποίηση της αυλής του κτιρίου.
Το Μέγαρο ήταν στην κυριότητα του Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2017 ενέκρινε την παραχώρησή του για 30 χρόνια προς το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη.
Το κτίριο χρονολογείται στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αι. και φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μέγαρα που κατασκευάστηκαν την εποχή εκείνη, στον σημαντικότερο οδικό άξονα της πόλης, τη λεωφόρο Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, η οποία συνέδεε το λιμάνι με το κέντρο της πόλης.
Το Μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα διατηρητέα κτίσματα του Ηρακλείου, συνιστά αναμφισβήτητα το κορυφαίο δείγμα κτίσματος του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, με πλήθος στοιχείων του ρομαντικού νεοκλασικισμού της Κρήτης.
Η μελέτη εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.422.516,68 €

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω