Εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Robert (Bob) Menendez.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που στοίχισε τη ζωή δεκάδων Αφγανών πολιτών και Αμερικανών στρατιωτικών και τόνισε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Η Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γερουσιαστή Menendez για τη συνδρομή του στην προώθηση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στενότερες από ποτέ και αναπτύσσονται σε πολλούς τομείς, μέσα από τον Στρατηγικό Διάλογο και τις συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έκφραση συλλυπητηρίων εξ ονόματος των Ελλήνων πολιτών και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς θυμόμαστε τους φίλους μας και θυμόμαστε και τους εχθρούς μας· στον τόπο και τον χρόνο που θα επιλέξουμε, θα αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτούς που διέπραξαν αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση».
Στη συνέχεια, ο κύριος Menendez εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και εξήρε τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, που όπως είπε, είναι δραστήρια στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.
Υπογράμμισε δε ότι αναμένει την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, που θα συνδράμει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Τέλος, ο Γερουσιαστής συνεχάρη την κυρία Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, για πρώτη φορά μιας γυναίκας, γεγονός το οποίο τονίζει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις γυναίκες σήμερα.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Γερουσιαστή Robert (Bod) Menendez. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt και η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω