Στήριξη επιχειρήσεων Αρκαλοχωρίου

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 18 δευτ.]

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σε Επίκαιρη Ερώτηση επισήμανε ότι «φτιάξαμε το πλαίσιο της κρατικής αγωγής, για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Για αυτό και θα αλλάξουμε, το πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Ένα σχήμα που εδράζεται σε ένα πλαίσιο αρκετών προηγούμενων δεκαετιών που κανείς δεν άλλαξε. Θα το αλλάξουμε. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής. Τις επόμενες μέρες θα έχετε και νεότερα.»  
          Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, αναφορικά με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Αναλυτικά ο Υφυπουργός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:  
«Θέλουμε όσο πιο γρήγορα όλοι οι δικαιούχοι να λάβουν αυτό που δικαιούνται από το κράτος. Σε αυτό θεωρώ ότι συμφωνούμε, επί της αρχής τουλάχιστον. Όσοι το δικαιούνται, το υπογραμμίζω, με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα  φορολογούμενου. Αυτό προϋποθέτει διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις. Και για τη στεγαστική συνδρομή, αλλά και για την προσωρινή στέγαση με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας –δεν με ρωτήσετε για αυτό– να ολοκληρώνεται σε λίγο αναφορικά με την αξιοποίηση των οικίσκων στο Αρκαλοχώρι. Αν δηλαδή, εκεί διαμένουν μόνο όσοι έχουν ανάγκη και πρέπει να μένουν. Δηλαδή, αν υλοποιήθηκε το σχήμα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις. Όροι και προϋποθέσεις. Σε αυτό δεν συμφωνούμε. Διότι πάντα σημειώνετε ότι πρέπει να δίνονται οι πόροι χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις. Δε θα σταθούμε όμως εδώ. Ας σταθούμε σε αυτό που συμφωνούμε. Για αυτό και φτιάξαμε το πλαίσιο της κρατικής αγωγής, για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Για αυτό και θα αλλάξουμε, το πλαίσιο της στεγαστικής αρωγής σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Ένα σχήμα που εδράζεται σε ένα πλαίσιο αρκετών προηγούμενων δεκαετιών που κανείς δεν άλλαξε. Θα το αλλάξουμε. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής. Τις επόμενες μέρες θα έχετε και νεότερα.
          Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε και σε κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι. Να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι. Ενδυναμώνεται περαιτέρω το τοπικό γραφείο της ΓΔΑΕΦΚ του Ηρακλείου με νέους μηχανικούς. Αυξάνεται η συνεισφορά του γραφείου των Χανίων προς το τοπικό γραφείο του Ηρακλείου. Προχωράμε σε τροπολογία τις επόμενες ημέρες, ώστε να διευθετηθεί ένας σημαντικός φόρτος όσον αφορά τα χαρακτηρισμένα ως «πράσινα» κτίρια. Σημειώνω εδώ ότι, τα χαρακτηρισμένα ως ‘κίτρινα’ κτίρια είναι ακατάλληλα προς χρήση από τους κατοίκους και από τους ιδιοκτήτες. Και, τέλος, συνεργαζόμαστε με τη δημοτική αρχή για μία σειρά από σημειακές παρεμβάσεις. Προχωράμε σε αλλαγές και παρεμβάσεις, αλλά το ζητούμενο είναι αλλού όπως σας ανέφερα. Μεγάλος αριθμός φακέλων βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω ελλείψεων των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Επομένως, μόλις προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα εκδοθούν και οι άδειες επισκευής.
          Παράλληλα, προχωράμε τις επόμενες εβδομάδες στην έναρξη ενός νέου σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής σε συνέχεια των τριών σχημάτων που σας ανέφερα. Ένα νέο σχήμα σε συνεργασία με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, το σύλλογο Αρκαλοχωρίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημιουργικός και κινητικός. Και φυσικά δεν φεύγει η προσοχή μας από την επόμενη μέρα. Από την ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ολοκλήρωσε τη μελέτη για την ανάπτυξη του Αρκαλοχωρίου όπως είχαμε δεσμευτεί. Και βέβαια προχωρά και το έργο για το χωροταξικό σχεδιασμό υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πότε δεν έχει φύγει η προσοχή μας από το Αρκαλοχώρι. Αντιθέτως, παραμένει στις προτεραιότητές μας και συνεχίζουμε σε συνεργασία με όλους την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης, αποκατάστασης, αλλά και ανάπτυξης της περιοχής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω