Ροή Ειδήσεων

Στα χνάρια του Καζαντζάκη!

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «ΟΙ ΑΣΣΥΡΩΤΟΙ» από το χωριό της Μητέρας του Νίκου Καζαντζάκη, οργάνωσαν, επίσκεψη στην Αίγινα, το νησί που αγάπησε και έγραψε πολλά από τα αριστουργήματα του ο διεθνούς φήμης συγγραφέας μας.
          Η εκδρομή πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου 2022 με μεγάλη συμμετοχή, τόσο από την Κρήτη, όσο και από την Αθήνα. Οι συμμετέχοντες, ξεπέρασαν τους 70! Πρώτος σταθμός της διήμερης εκδρομής ήταν το σπίτι στο οποίο έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης και οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να το δουν εξωτερικά, αλλά και να επισκεφθούν το εσωτερικό του!
Μάλιστα για να τιμήσουν τη μνήμη του, το μουσικό συγκρότημα του Μανώλη Κλάδου, συμβολικά έπαιξε Λύρα και Λαούτο στην αυλή της οικίας και οι συμμετέχοντες χόρεψαν. 
          Η επίσκεψη στο εσωτερικό της Οικίας έγινε μετά από σχετική συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τη σημερινή ιδιοκτήτρια Αριάδνη Κουντουλάκη, η οποία όταν ενημερώθηκε για το σκοπό της επίσκεψης και για το γεγονός ότι η εκδρομή οργανώθηκε με βασικούς συμμετέχοντες κατοίκους του χωριού που κατάγεται η μητέρα του συγγραφέα, συγκινημένη δέχθηκε με μεγάλη χαρά, να ανοίξει τις πόρτες του σπιτιού και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την ιστορία της οικίας και για τα αγαπημένα σημεία του Ν. Καζαντζάκη σε αυτό.
          Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων Μανώλης Κυρίμης, ο Γ.Γ. της Ένωσης Δημήτρης Μαρής, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Οι Ασυρρώτοι» Ελένη Βερτούδου, ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαρής και το σύνολο των εκδρομέων, ευχαρίστησαν θερμά την κ. Κουντουλάκη επισημαίνοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για όλους η θετική ανταπόκρισή της να τους ξεναγήσει σε αυτή την ιστορική οικία. Στη συνέχεια ο Νίκος Σκουραδάκης ο οποίος κατάγεται από το Κρυονέρι και είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου, αναφέρθηκε με το γνωστό στιχουργικό ύφος του στη μνήμη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.
          Το Σάββατο το βράδυ 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο εστιατόριο «Κρητών Γεύσεις» στην Αίγινα στην οποία ο Διευθυντής του Περιοδικού Αιγιναία και υπεύθυνος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για την Αίγινα Γιώργος Μπόγρης αναφέρθηκε στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Αίγινα και τα έργα που εμπνεύστηκε εκεί.
          Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων Μ. Κυρίμης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου Ε. Βερτούδου έδωσαν τιμητική πλακέτα στον Νίκο Σκουραδάκη για την προσφορά του στη συλλογή ιστορικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το χωριό της μητέρας του. Αμέσως μετά ακολούθησε γλέντι με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.
          Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή επισκέφθηκαν το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου σημεία του νησιού με τουριστικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, Πέρδικα, Ναός Αφαίας, κ.α.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω