Ροή Ειδήσεων

Συνεργασία Γεωργίας – Χανιώτικων επιχειρήσεων

O πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα, κ. David Dondua, συνοδευόμενος από τα στελέχη της πρεσβείας κ.κ. George Shoshitashvili και Zurab Vacheishvili, επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Χανίων και συναντήθηκαν με τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρη Μουντάκη με στόχο την αποτίμηση των εμπορικών σχέσεων, μετά την καταστροφική πανδημία και την αναζήτηση νέων στρατηγικών ευκαιριών ανάκαμψης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αξιόλογο επίπεδο εμπορικής συνεργασίας, ενώ εξετάστηκαν οι αξιόλογες προοπτικές της Γεωργιανής Οικονομίας για τις Χανιώτικες επιχειρήσεις κυρίως εξαιτίας:
Α. του φιλελευθεροποιημένου καθεστώς πρόσβασης στην αγορά για προϊόντα προέλευσης ΕΕ. Σημαντική στο πλαίσιο αυτό είναι η Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2016. Η συμφωνία θεσπίζει ένα προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς (τον Εμβαθυμένο και Ολοκληρωμένο Χώρο Ελεύθερου Εμπορίου, Deep and Comprehensive Free Trade Αrea– DCFTA), το οποίο ενισχύει την αμοιβαία πρόσβαση ΕΕ και Γεωργίας στις εκατέρωθεν αγορές τους.
Β. του ότι η Γεωργία εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και δύναται αποτελέσει «εφαλτήριο» για οικονομική είσοδο και σε άλλες αγορές Ν. Καυκάσου- Κεντρικής Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Καζακστάν). Από 1/1/2018 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Γεωργίας με την Κίνα.
Κατά την εκτίμηση του Υπεύθυνου Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Δημήτρη Μουντάκη, αξίζει να σταθμιστεί εκ μέρους των εξωστρεφών Χανιώτικων επιχειρήσεων η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Γεωργιανής Αγοράς στους κλάδους τροφίμων, αγροτικών τεχνολογιών, περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατασκευών, με σκοπό την ανάπτυξη των δικτύων διανομής τους/ προώθησης και logistics στον ευρύτερο Ν. Καύκασο (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν), οι οποίες γνωρίζουν δυναμική ανάπτυξη.
Από την μεριά του ο Γεωργιανός πρέσβης τόνισε τη στρατηγική θέση της Γεωργίας στο «σταυροδρόμι» μεταξύ Δυτικής Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης καθώς βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο και γειτνιάζει στα βόρεια με τη Ρωσία, στο νότο με την Τουρκία και την Αρμενία, και νοτιοανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν, παρά το μικρό μέγεθος της τοπικής Οικονομίας της Γεωργίας με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου $12.227 και συνολικό πληθυσμό περίπου 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 καταγράφηκε σημαντική πτώση πραγματικού ΑΕΠ 6,2% το 2020 (Geostat), η μεγαλύτερη από το 1994. Σε πραγματικούς όρους, η οικονομική συρρίκνωση ανέρχεται σε 11%, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κατέγραφε αύξηση 5%.
Από πλευράς εισαγωγών στη Γεωργιανή οικονομία, αυτές ανήλθαν συνολικά το 2020 σε $8 δις, από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσπασε το 24%. Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει έδαφος για την περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Γεωργίας και Χανίων, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων. Στη Γεωργιανή αγορά εισάγεται ευρεία γκάμα ελαιόλαδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κυρίαρχο μερίδιο να κατέχει η Ιταλία, η Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα να ακολουθεί στην τέταρτη θέση με περιορισμένη όμως ποσότητα και αξία. Πλεονέκτημα για τους Έλληνες εξαγωγείς είναι ότι με βάση την ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Γεωργίας (DCFTA), δεν υφίστανται δασμοί για την εισαγωγή μεταποιημένων τροφίμων στην Γεωργία, εφόσον είναι προέλευσης Ε.Ε. και φέρουν πιστοποιητικό EUR1.
Ο Γεωργιανός πρέσβης ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Χανίων ότι δυναμικότεροι κλάδοι της οικονομίας το 2019 από πλευράς πραγματικής αύξησης της προστιθέμενης αξίας, ήταν οι τομείς: χονδρικού και λιανικού εμπορίου- επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων (7,4%), τέχνες/ψυχαγωγίας (14,3%), πληροφορικής & επικοινωνιών (15,2%), φιλοξενίας και εστίασης (8,9%).
Σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γεωργίας από πλευράς όγκου εμπορίου κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η Τουρκία (1,59 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ρωσία (1,32 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Κίνα (1,18 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι Ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Γεωργία ανέρχονται σε $908.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω