Ροή Ειδήσεων

Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Γερμανικής κυβέρνησης από το 2014 όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία.
Στη Διαδικασία έλαβαν μέρος και άλλα κράτη της ΕΕ η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία, η Πολωνία και η Σλοβενία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός της Διαδικασίας του Βερολίνου είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.
Κατά την διάρκεια της Διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.
Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων, με σκοπό την απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, με παροχή διευκολύνσεων στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Πρέπει να σημειωθεί για την ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας προβάλλουν εμπόδια η Γαλλία και η Ολλανδία ενώ την Βόρεια Μακεδονία παρεμποδίζει η Βουλγαρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω