Τουριστική ενίσχυση Ευρώπης

Ενισχυμένη βγαίνει η Ευρώπη από την θερινή τουριστική περίοδο σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – UNWTO, όπου καταγράφεται παγκοσμίως ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά μια ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.
Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύοντες επισκέπτες) αυξήθηκαν κατά 58% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Ωστόσο, παρέμειναν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Ευρώπη κατέγραψε τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο, με τις διεθνείς αφίξεις 53% μειωμένες στο ίδιο τρίμηνο του 2019. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις ήταν στο -63% σε σύγκριση με το 2019, τα καλύτερα μηνιαία αποτελέσματα από την αρχή του πανδημία.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως διαμορφώθηκαν στο -20% σε σύγκριση με το 2020, μια σαφής βελτίωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους (-54%). Ωστόσο, οι συνολικές αφίξεις εξακολουθούν να είναι 76% χαμηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα με άνισες επιδόσεις μεταξύ των περιοχών του κόσμου. Σε ορισμένες υποπεριοχές – Νότια και Μεσόγειος Ευρώπη, Καραϊβική, Βόρεια και Κεντρική Αμερική – οι αφίξεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2020 τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Ορισμένα νησιά στην Καραϊβική και τη Νότια Ασία, μαζί με μερικούς μικρούς προορισμούς στη Νότια και Η Μεσόγειος Ευρώπη σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις της το 3ο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με τις αφίξεις να πλησιάζουν ή μερικές φορές να ξεπερνούν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στην αυξημένη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών εν μέσω της ταχείας προόδου στους εμβολιασμούς και της χαλάρωσης των περιορισμών εισόδου σε πολλούς προορισμούς. Στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ έχει βοηθήσει στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελευθερώνοντας τη μεγάλη ζήτηση μετά από πολλούς μήνες περιορισμένων ταξιδιών. Οι αφίξεις ήταν μόλις 8% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, ωστόσο εξακολουθούν να είναι 69% χαμηλότερες από το 2019. Η Αμερική κατέγραψε τα ισχυρότερα εισερχόμενα αποτελέσματα τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, με αφίξεις να αυξάνονται κατά 1% σε σύγκριση με το 2020, αλλά ακόμα 65% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Καραϊβική κατέγραψε τα ισχυρότερα αποτελέσματα ανά υποπεριφέρεια με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, αν και ακόμα 38% κάτω από το 2019.
• Αργός και ανομοιόμορφος ρυθμός ανάκαμψης
Παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάκαμψης παραμένει άνισος στις παγκόσμιες περιοχές. Αυτό οφείλεται σε διάφορους βαθμούς περιορισμών κινητικότητας, ποσοστών εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Ενώ η Ευρώπη (-53%) και η Αμερική (-60%) παρουσίασαν σχετική βελτίωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 95% σε σύγκριση με το 2019, καθώς πολλοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για μη βασικά ταξίδια. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν πτώση 74% και 81% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2019. Μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, η Κροατία (-19%), το Μεξικό (-20%) και η Τουρκία (-35%) δημοσίευσαν τα καλύτερα αποτελέσματα τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2021, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.
• Σταδιακή βελτίωση των εσόδων και των δαπανών
Τα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις δείχνουν παρόμοια βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το Μεξικό κατέγραψε τα ίδια κέρδη με το 2019, ενώ η Τουρκία (-20%), η Γαλλία (-27%) και η Γερμανία (-37%) σημείωσαν συγκριτικά μικρότερη πτώση από νωρίτερα στο έτος. Στα εξερχόμενα ταξίδια, τα αποτελέσματα ήταν επίσης μετρίως καλύτερα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναφέρουν -28% και -33% αντίστοιχα στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες κατά το τρίτο τρίμηνο.
          Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, τα άνισα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και τα νέα στελέχη Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη αργή και εύθραυστη ανάκαμψη. Η οικονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τη ζήτηση ταξιδιών, η οποία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να παραμείνουν 70% έως 75% κάτω από τα επίπεδα του 2019 το 2021, παρόμοια μείωση όπως το 2020. Η τουριστική οικονομία θα συνεχίσει έτσι να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Το άμεσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τουρισμού θα μπορούσε να χάσει άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα ίδια με το 2020, ενώ οι εξαγωγές από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα 700-800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημαντικά κάτω από τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2019.
Η ασφαλής επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συντονισμένη ανταπόκριση μεταξύ των χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και την αποτελεσματική επικοινωνία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω