Όφις και Κρίνο Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη και η Περιφέρεια Κρήτης, με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη, παρουσιάζουν την παράσταση «Όφις και Κρίνο» στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 8.00 μ.μ. Η παράσταση είναι καθολικά προσβάσιμη, περιλαμβάνοντας ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, υπέρτιτλους και νοηματική διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με ατομικά δελτία εισόδου, με απαραίτητη προκράτηση και μέσω τηλεφωνικών κρατήσεων στο 2810741689.
Το Όφις και Κρίνο είναι το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο γράφτηκε το 1905 και εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή, με αφιέρωση του συγγραφέα «Στην Τοτώ μου» [= Γαλάτεια Αλεξίου]. Έχει τη μορφή ημερολογίου και σ’ αυτό περιγράφονται οι νεανικές ανησυχίες του Καζαντζάκη για τη ζωή και τον θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου ήταν η ερωτική ιστορία του Καζαντζάκη με την Ιρλανδέζα Καθλήν Φορντ.

Το έργο μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή από την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο.
Λίγα λόγια για το Έργο
Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, έχει απολαύσει ό,τι του προσέφερε η ζωή και σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου. Αποφασίζει ότι ο θάνατός του, όπως και η ζωή του, θα είναι συνδεδεμένος με τον έρωτα και την ομορφιά. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα μέσα σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο λουλούδια• το πρωί τους βρίσκουν νεκρούς από ασφυξία, ενώ η κάμαρα είναι πλημμυρισμένη με το άρωμα των λουλουδιών.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Μια νύχτα τράβηξα από τη βιβλιοθήκη μου το «Όφις και Κρίνο», προσπαθώντας να θυμηθώ αν το είχα διαβάσει. Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες, συνειδητοποίησα πως όχι μόνο το είχα διαβάσει αλλά… το γνώριζα. Ήρθα αντιμέτωπος με λέξεις και φράσεις που είχαν τρυπώσει βαθιά μες στο ασυνείδητό μου και φάνταζαν ως μύχιες προσωπικές μου σκέψεις. Σκέψεις, όχι του συγγραφέα, μα ολόδικές μου. Ίσως τελικά και γι’ αυτό να μη θυμόμουν ότι το είχα διαβάσει. Γιατί αρνιόμουν να αποδεχτώ πως οι σκέψεις αυτές ήταν εμφυτευμένες και όχι αυθύπαρκτες. Την επόμενη μέρα, το έδωσα στην Ηρώ να το διαβάσει, πράγμα που έκανε το ίδιο κιόλας βράδυ. Η ταραχή της από το κείμενο υπήρξε τόσο κοινή με τη δική μου! Η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Σε μία εβδομάδα είχαμε ξεκινήσει πρόβες…
Συντελεστές
Κείμενο                                      Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή                   Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική                   Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια                     Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί                                    Κώστας Μπεθάνης
Γραφιστικά                                  Γιάννης Καρδάσης
Χειρισμός Ήχου & Φώτων               Σωτήρης Δούβρης
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής      Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων                    Χρίστος Παπαμιχαήλ
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας liminal – πρόσβαση στον πολιτισμό
Παραγωγή                                  Εμείς – Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού
Ερμηνεύουν                                Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.                  Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής    Μαρία Θρασυβουλίδη
Ο χώρος λειτουργεί ως «αμιγής». Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω