Έρευνα αγοράς οίνου Ηνωμένου Βασιλείου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 55 δευτ.]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας το 2022, οι εισαγωγές Ελληνικού οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε αξία (+48%) όσο και σε ποσότητα (+80%) και ανήλθαν σε 5.653.956 λίρες (έναντι 3.805.750 λίρες το 2021). Σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών από την Ελλάδα αφορούσε σε ήρεμο εμφιαλωμένο κρασί (5.598.836 λίρες).
Μικρή, αλλά κατακόρυφα αυξημένη, ποσότητα Ελληνικού αφρώδους οίνου εισήχθη το 2022 (39.039 λίρες και 4.511κιλά) με μοναδιαία αξία σημαντικά υψηλότερη από τον ελληνικό μέσο όρο (8,6 έναντι 3,4 λίρες ανά κιλό). Οι εισαγωγές ελληνικού κρασιού σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 2 λίτρων παρέμειναν και το 2022 εξαιρετικά περιορισμένες (συνολική αξία 16.000 λίρες). Σημειώνεται ότι, η μέση μοναδιαία αξία των εισαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος σημείωσε μείωση (3,4 έναντι 4,16 λίρες/κιλό).
            Στην έρευνα αγοράς του οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, σημειώνεται ότι το ήρεμο εμφιαλωμένο κρασί κατατάσσεται δεύτερο στις αγορές αλκοολούχων ποτών των βρετανικών νοικοκυριών, με ποσοστό 28%, μετά τη μπύρα (52%). Το συνολικό μέγεθος της αγοράς κρασιού στο ΗΒ το 2021 αποτιμάται σε 15,7 δισ. ευρώ, με το λευκό κρασί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ακολουθούμενο από το κόκκινο, το αφρώδες και, τέλος, το ροζέ κρασί.
            Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μικρή εγχώρια παραγωγή κρασιού (περίπου 70.000 εκατόλιτρα το 2021), κυρίως στη νότια Αγγλία και Ουαλία, με 66 καλλιεργούμενες ποικιλίες, στις οποίες κυριαρχούν οι Chardonnay και Pinot Noir. Η μικρή εγχώρια παραγωγή, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, καθιστούν το ΗΒ έναν από τους σημαντικότερους εισαγωγείς κρασιού παγκοσμίως (δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ το 2021). Τα ήρεμα εμφιαλωμένα κρασιά καταλαμβάνουν τα 2/3 των εισαγωγών αλκοολούχων ποτών, ακολουθούμενα από τα αφρώδη. Οι βασικές χώρες προέλευσης των εισαγωγών οίνου είναι, παραδοσιακά, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου, ιδίως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή και Αργεντινή, είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές των ευρωπαϊκών κρασιών στη βρετανική αγορά.
            Το λευκό είναι το πιο δημοφιλές κρασί συνολικά στο ΗΒ, με πρώτες τις ποικιλίες Pinot Grigio, Sauvignon Blanc και Chardonnay. Από τις ερυθρές ποικιλίες, οι Malbec, Shiraz και Merlot είναι οι πιο δημοφιλείς, ενώ αυξανόμενη δημοφιλία απολαμβάνουν τα μονοποικιλιακά ερυθρά κρασιά και τα ενισχυμένα κρασιά. Τέλος, η ζήτηση για γηγενείς ποικιλίες λιγότερο γνωστών χωρών ήταν μια από τις σημαντικές τάσεις το 20227 , η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

Ολόκληρη η Έρευνα Αγοράς Οίνου για το Ηνωμένο Βασίλειο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω