Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Μουσείου

Προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στον χώρο στον οποίο χωροθετήθηκε, δια νόμου, από το 2002.
Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Ακαδημίας Πλάτωνος, τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έχει προϋπολογισμό που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.837.432,08 ευρώ. Διοργανώτρια Αρχή, Κύριος του Έργου και Αναθέτουσα Αρχή του Διαγωνισμού είναι η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην κρίση της Κριτικής Επιτροπής λαμβάνεται, υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης των προτάσεων στους αρχιτεκτονικούς στόχους που έχουν τεθεί, το πρόγραμμα για τον δημόσιο περιβάλλοντα χώρο και  τη χωροθέτηση των λειτουργιών. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως σύνθετος ανοικτός διαγωνισμός ιδεών και περιλαμβάνει την πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής σχέσης επισκεπτών-εκθεμάτων, με την ανάδειξη του υλικού, της ιστορίας και της ταυτότητας του νέου Μουσείου.
          Το Μουσείο, συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ. θα ανεγερθεί σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ακαδημία Αθηνών, εντασσόμενο στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό ώστε να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ θα προσφέρει στα άτομα με αναπηρία απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους του χώρου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό. Ο πλούτος των ευρημάτων είναι μοναδικός, από τα προϊστορικούς χρόνους, την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή περίοδο, έως και τους  βυζαντινούς χρόνους και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθιστώντας αναγκαία τη μελέτη και την έκθεσή τους, παρουσιάζοντας τη διαχρονική πορεία και εξέλιξη της πόλης.
          Η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του μουσείου, ως ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, αλλά και ένας σημαντικό σημείο της Αθήνας, όπου από τη δεκαετία του ‘30 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από τον Παναγιώτη Αριστόφρονα και από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος).
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ εντός του κτηρίου του Μουσείου, περιλαμβάνονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών».
          Παράλληλα, το σχέδιο ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος προβλέπει, από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, την ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου του «μέλλοντος», με βάση όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο πρασίνου στον χώρο αρχαιολογικό χώρο θα μεγαλώσει καθώς θα υπάρξουν γενναίες φυτεύσεις δέντρων μεσογειακών δέντρων.
Η στοχευμένη προσαύξηση του πρασίνου του περιβάλλοντος χώρου σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού  του κτιρίου, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.
Επιπλέον, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεγέθυνση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του γηπέδου, που βρίσκεται εντός του χώρου.

2η Ημερίδα «ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω