Παγκόσμια υποτονική ανάπτυξη

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 16 δευτ.]

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος εν μέσω αυστηρής νομισματικής πολιτικής, περιοριστικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και αδύναμου παγκόσμιου εμπορίου και επενδύσεων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την κλιμάκωση της πρόσφατης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το οικονομικό άγχος, τον επίμονο πληθωρισμό, τον κατακερματισμό του εμπορίου και τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για την ελάφρυνση του χρέους, τη διευκόλυνση της εμπορικής ολοκλήρωσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανακούφιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών (EMDEs), οι εξαγωγείς βασικών εμπορευμάτων εξακολουθούν να παλεύουν με την προκυκλικότητα και τη μεταβλητότητα της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε όλες τις EMDE, οι κατάλληλες μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση των επενδύσεων και των μακροπρόθεσμων προοπτικών.
          Τα παραπάνω καταγράφει η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, υπογραμμίζοντας ότι καθώς ο κόσμος πλησιάζει στο μέσο μιας μετασχηματιστικής δεκαετίας για την ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να συγκεντρώσει ένα θλιβερό ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2024, την βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ εδώ και 30 χρόνια.
          «Χωρίς σημαντική διόρθωση πορείας, η δεκαετία του 2020 θα καταγραφεί ως μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες –ειδικά τις φτωχότερες– κολλημένες σε μια παγίδα: με παραλυτικά επίπεδα χρέους και ισχνή πρόσβαση σε τρόφιμα για σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους. Αυτό θα παρεμπόδιζε την πρόοδο σε πολλές παγκόσμιες προτεραιότητες. Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για να αντιστραφεί η παλίρροια. Η παρούσα έκθεση προσφέρει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός: περιγράφει τον μετασχηματισμό που μπορεί να επιτευχθεί εάν οι κυβερνήσεις δράσουν τώρα για να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να ενισχύσουν τα πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής.»

          Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – από 2,6% πέρυσι σε 2,4% το 2024, σχεδόν τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν μόλις 3,9%, περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Μετά από μια απογοητευτική επίδοση πέρυσι, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 5,5%, ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Μέχρι το τέλος του 2024, οι άνθρωποι σε περίπου μία στις τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες και περίπου το 40% των χωρών χαμηλού εισοδήματος θα εξακολουθούν να είναι φτωχότεροι από ό,τι ήταν την παραμονή της πανδημίας COVID το 2019. Στις προηγμένες οικονομίες, εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2% φέτος από 1,5% το 2023.
          Η έκθεση προσφέρει την πρώτη παγκόσμια ανάλυση, του τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη επενδυτική έκρηξη, αντλώντας από την εμπειρία 35 προηγμένων οικονομιών και 69 αναπτυσσόμενων οικονομιών τα τελευταία 70 χρόνια. Διαπιστώνει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες συχνά αποκομίζουν ένα οικονομικό απροσδόκητο κέρδος όταν επιταχύνουν την αύξηση των κατά κεφαλήν επενδύσεων σε τουλάχιστον 4% και τη διατηρούν για έξι χρόνια ή περισσότερο: ο ρυθμός σύγκλισης με τα επίπεδα εισοδήματος των προηγμένων οικονομιών επιταχύνεται, το ποσοστό φτώχειας μειώνεται ταχύτερα και η αύξηση της παραγωγικότητας τετραπλασιάζεται. Άλλα οφέλη υλοποιούνται επίσης κατά τη διάρκεια αυτών των εκρήξεων: μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός πέφτει, οι δημοσιονομικές και εξωτερικές θέσεις βελτιώνονται και η πρόσβαση των ανθρώπων στο διαδίκτυο επεκτείνεται γρήγορα.
          «Οι επενδυτικές εκρήξεις έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να τις βοηθήσουν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχουν ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών στόχων», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και διευθυντής του Prospects Group. «Για να πυροδοτήσουν τέτοιες εκρήξεις, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα πακέτα πολιτικής για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και νομισματικών πλαισίων, την επέκταση του διασυνοριακού εμπορίου και των χρηματοοικονομικών ροών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών.
Αυτό είναι σκληρή δουλειά, αλλά πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν σε θέση να το κάνουν στο παρελθόν. Αν το κάνουμε ξανά, θα βοηθήσουμε να μετριαστεί η προβλεπόμενη επιβράδυνση της δυνητικής ανάπτυξης στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας».
          Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες συχνά υιοθετούν δημοσιονομικές πολιτικές που εντείνουν τις εκρήξεις και τις υφέσεις. Όταν οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενισχύουν την ανάπτυξη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις δαπάνες με τρόπους που ενισχύουν την ανάπτυξη κατά επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Γενικά, σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, η δημοσιονομική πολιτική τείνει να υπερθερμαίνει την οικονομία. Σε κακές εποχές βαθαίνει την ύφεση. Αυτή η «προκυκλικότητα» είναι 30% ισχυρότερη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που εξάγουν εμπορεύματα από ό,τι σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι δημοσιονομικές πολιτικές τείνουν επίσης να είναι 40% πιο ασταθείς σε αυτές τις οικονομίες από ό, τι σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
          Η αστάθεια που συνδέεται με την υψηλότερη φιλοκυκλικότητα και μεταβλητότητα της δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεί χρόνια τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών που εξάγουν βασικά εμπορεύματα. Η οπισθοδρόμηση μπορεί να μειωθεί – με τη θέσπιση ενός δημοσιονομικού πλαισίου που βοηθά στην πειθαρχία των κρατικών δαπανών, με την υιοθέτηση ευέλικτων καθεστώτων συναλλαγματικών ισοτιμιών και με την αποφυγή περιορισμών στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων. Κατά μέσο όρο, αυτά τα μέτρα πολιτικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εξαγωγείς βασικών προϊόντων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες να ενισχύσουν την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Οι χώρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη δημιουργία κρατικών επενδυτικών ταμείων και άλλων ταμείων βροχερών ημερών που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω