Πιστωτικοί κίνδυνοι Covid-19

Θέματα πιστωτικού κινδύνου που σχετίζονται με τον Covid-19 αναδεικνύει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – BIS).
Στο ενημερωτικό δελτίο η BIS παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις εσωτερικές της συζητήσεις σχετικά με θέματα πιστωτικού κινδύνου που σχετίζονται με τον Covid-19. Πιστεύει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μπορεί να είναι χρήσιμες τόσο για τις εποπτικές αρχές όσο και για τις τράπεζες στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ενημέρωση είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί νέα εποπτική καθοδήγηση ή προσδοκίες.
          Ο πιστωτικός κίνδυνος υπήρξε βασικός τομέας εστίασης της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες τράπεζες. Η κακή διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και η μη έγκαιρη αναγνώριση της επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες μελλοντικές ζημίες των τραπεζών και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.
          Η πανδημία του Covid-19 έχει κάνει την αξιολόγηση της πιστωτικής ποιότητας των δανειοληπτών πιο δύσκολη λόγω του άτυπου χαρακτήρα της κρίσης και της πρωτοφανούς στήριξης του δημόσιου τομέα. Η Επιτροπή παρακολουθεί την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και μοιράζεται τις εποπτικές παρατηρήσεις σχετικά με (i) διακυβέρνηση πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών. και (ii) πολιτικές και πρακτικές μοντελοποίησης πιστωτικού κινδύνου.
Σε αυτό το περιβάλλον κινδύνου, η Επιτροπή σημειώνει τα ακόλουθα:
• Κίνδυνοι: οι εποπτικές αρχές ανησυχούν ότι τα υπολειπόμενα μέτρα στήριξης μπορεί να συγκαλύπτουν πραγματικές συνθήκες πιστωτικού κινδύνου και ότι τα αυξημένα επίπεδα χρέους ενδέχεται να αμφισβητήσουν τη μελλοντική ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους ορισμένων δανειοληπτών.
• Προβλέψεις: οι εποπτικές αρχές παραμένουν προσεκτικές ως προς τις πρακτικές προβλέψεων και την κάλυψη των τραπεζών. Σε ορισμένες περιοχές, η κάλυψη είναι είτε στα προ πανδημίας επίπεδα είτε χαμηλότερα από αυτά, γεγονός που εγείρει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το εάν οι προβλέψεις καλύπτουν επαρκώς τους κινδύνους. Δεδομένων των ευρέων μέτρων στήριξης που εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές οικονομίες, οι εποπτικές αρχές θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι τράπεζες να υιοθετήσουν μια υψηλής ποιότητας και σταθερά ισχυρή προσέγγιση για τη σύσταση προβλέψεων για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες.
• Διακυβέρνηση: οι επόπτες σημειώνουν ότι τα διοικητικά συμβούλια έχουν εμπλακεί ενεργά στις εξελίξεις της πανδημίας και στα μέτρα αντιμετώπισης, τα πλαίσια ανάληψης κινδύνου γενικά λειτουργούν σθεναρά και ο διαχωρισμός των καθηκόντων μεταξύ των πιστωτικών λειτουργιών έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την αξιολόγηση της απίθανης πληρωμής (UTP) και την ενσωμάτωση μέτρων δημόσιας στήριξης στα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων.
• Μοντέλα: οι εποπτικές αρχές παρατηρούν ότι οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει σημαντικές προσαρμογές με βάση την κρίση στην προσέγγιση και τα μοντέλα προβλέψεων βάσει εσωτερικών αξιολογήσεων (IRB), αντανακλώντας το πανδημικό περιβάλλον. Οι εποπτικές αρχές σημειώνουν επίσης ότι οι έλεγχοι και η διακυβέρνηση των τραπεζών γύρω από τις προσαρμογές μοντέλων θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι τράπεζες εξετάζουν πώς να ενσωματώσουν και να αντικατοπτρίζουν καλύτερα δεδομένα σχετικά με τον Covid-19 σε μοντέλα πιστωτικού κινδύνου, δεδομένης της φύσης της κρίσης και των επιπτώσεών της στις ιστορικές τάσεις και συσχετίσεις.
          Η Επιτροπή σκοπεύει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις πρακτικές των τραπεζών όσον αφορά την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τον καθορισμό προβλέψεων, ιδίως καθώς τα αποτελέσματα των μέτρων στήριξης συνεχίζουν να εξελίσσονται.
Η Επιτροπή έχει επίσης εντοπίσει συγκεκριμένα θέματα πιστωτικού κινδύνου στα οποία σκοπεύει να επικεντρωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες το 2022, όπως:
• Συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (π.χ. οικιστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα και δανεισμός με μόχλευση) που ενδέχεται να δημιουργούν ανησυχίες εποπτείας σε συγκεκριμένες περιοχές.
• Δείκτες και στοιχεία ενεργοποίησης για αξιολογήσεις UTP, ιδίως για δάνεια που υπόκεινται σε μορατόριουμ.
• Ελέγχους και διακυβέρνηση γύρω από μοντέλα πιστωτικού κινδύνου και προσαρμογές μοντέλων στο περιβάλλον της πανδημίας.
• Τη χρήση και την ενσωμάτωση δεδομένων κατά την περίοδο Covid-19, ιδιαίτερα εάν και πώς θα πρέπει να ενημερώσει την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την επικύρωση μελλοντικών πιστωτικών μοντέλων.
          Γενικότερα, η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις προοπτικές και τη δυνατότητα δημιουργίας κινδύνων ως απάντηση στις εξελισσόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Ακολουθούν αναλυτικότερες παρατηρήσεις για τις πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών:
            Διακυβέρνηση πιστωτικού κινδύνου
• Τα διοικητικά συμβούλια έχουν ασχοληθεί ενεργά και συχνά με την εξελισσόμενη κατάσταση του Covid-19 και τον πραγματικό και δυνητικό αντίκτυπό του στα ιδρύματά τους, αλλά ένα αποτελεσματικό επίπεδο πρόκλησης δεν μπορούσε να αποδειχθεί πλήρως σε όλες τις τράπεζες.• Τα πλαίσια ανάληψης κινδύνων έχουν γενικά λειτουργήσει σθεναρά με ορισμένες παρατηρούμενες προσαρμογές για ευάλωτους τομείς ώστε να λαμβάνεται υπόψη όλο και περισσότερο ο κίνδυνος συγκέντρωσης. Οι περισσότερες τράπεζες προσάρμοσαν επίσης τα πρότυπα αναδοχής, με εμφανή αυστηροποίηση για ορισμένους τομείς (π.χ. ενέργεια, τουρισμός, τέχνες και ψυχαγωγία), ενώ τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης στήριξαν την όρεξη για δανεισμό ΜΜΕ.• Ο διαχωρισμός των καθηκόντων μεταξύ των πιστωτικών λειτουργιών γενικά διατηρήθηκε, με πολλές τράπεζες να υιοθετούν μια ευέλικτη προσέγγιση για την παροχή πόρων. Ο εσωτερικός έλεγχος έδωσε εκ νέου προτεραιότητα στα σχέδια ελέγχου για να επικεντρωθεί στους κινδύνους Covid-19 και οι λειτουργίες ελέγχου ενίσχυσαν την επίβλεψη των κινδύνων μέσω βαθιών αξιολογήσεων των ευάλωτων τομέων.• Οι εμπειρίες στον ακριβή εντοπισμό και την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων δανείων είναι ανάμεικτες, με παρατηρούμενη αυξημένη εξάρτηση από χειροκίνητους τρόπους αντιμετώπισης. Ενώ οι τράπεζες ήταν γενικά σε θέση να αναφέρουν τον όγκο των δεσμευμένων δανείων, η παρακολούθηση των παραχωρήσεων χωρίς αναβολή ήταν λιγότερο ισχυρή.• Η αξιολόγηση του UTP ήταν δύσκολη καθώς τα μέτρα στήριξης μπορεί να συγκαλύπτουν τον πραγματικό πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών και οι υφιστάμενοι δείκτες (π.χ. ημέρες καθυστέρησης) αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί στο πλαίσιο της πανδημίας. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τα χαρτοφυλάκια λιανικής.• Οι τράπεζες ήταν γενικά σε θέση να υποβάλλουν έγκαιρες αναφορές δεδομένων, αλλά αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις ενσωματώνοντας μέτρα στήριξης. Για ορισμένες τράπεζες, οι υπάρχουσες αδυναμίες στη διακυβέρνηση δεδομένων και στις δυνατότητες συγκέντρωσης επηρέασαν αρνητικά τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των δεδομένων για την εποπτεία και την παρακολούθηση του διοικητικού συμβουλίου.• Για τον δανεισμό με μόχλευση, χρησιμοποιούνται ευρέως διαφορετικοί ορισμοί και η αποτελεσματικότητα των ορίων, των πολιτικών και των κριτηρίων ποικίλλει. Μόνο λίγες τράπεζες αναγνωρίζουν τις συναλλαγές με υψηλή μόχλευση ως κίνδυνο συγκέντρωσης και οι λογιστικές πρακτικές και οι πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου αποκλίνουν σημαντικά στους αγωγούς αναδοχής.
            Πολιτικές και πρακτικές μοντελοποίησης πιστωτικού κινδύνου
• Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει σημαντικές προσαρμογές με βάση την κρίση τόσο στα μοντέλα IRB όσο και στα μοντέλα προβλέψεων. Ενώ η χρήση προσαρμογών θεωρήθηκε γενικά κατάλληλη λόγω των άνευ προηγουμένου τάσεων δεδομένων, οι έλεγχοι και η διακυβέρνηση γύρω από τις προσαρμογές μοντέλων θα μπορούσαν να βελτιωθούν.• Τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι τράπεζες παλεύουν με το πώς να ενσωματώσουν και να αντικατοπτρίζουν δεδομένα κατά την περίοδο Covid-19 σε μοντέλα πιστωτικού κινδύνου. Δεδομένης της άτυπης φύσης της κρίσης και των ισχυόντων ευρέων μέτρων στήριξης, τα πιστωτικά στοιχεία αυτής της περιόδου έχουν αποκλίνει σημαντικά από τα ιστορικά πρότυπα και τάσεις (π.χ. η σχέση μεταξύ μακροοικονομικών μεταβλητών όπως το ΑΕΠ και η ανεργία και η παραβατικότητα). Αυτό εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με το εάν και πώς αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ενημερώνουν τα μοντέλα πίστωσης στο μέλλον.• Οι εποπτικές αρχές παρατηρούν τρεις κύριες προκλήσεις σε σχέση με τα μοντέλα προβλέψεων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων γύρω από τη διαχείριση κινδύνων και τα δεδομένα του μοντέλου, την αποτύπωση της οικονομικής αβεβαιότητας και τον εντοπισμό της πιστωτικής επιδείνωσης σε ευάλωτους τομείς και δανειολήπτες. Αυτές οι προκλήσεις είναι πιθανό να επιμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα των τραπεζών να αναγνωρίζουν έγκαιρα τις αλλαγές στον πιστωτικό κίνδυνο, εάν δεν λάβουν περαιτέρω μέτρα μετριασμού.• Οι εποπτικές αρχές παρατηρούν ότι οι τράπεζες αυξάνουν τη χρήση επικαλύψεων και παρακάμψεων κρίσης στα μοντέλα IRB για τον μετριασμό της πιθανότητας αθέτησης (PD) και της αθέτησης πληρωμών (LGD) που ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τον υποκείμενο κίνδυνο λόγω του ισχύοντος μέτρου στήριξης. Μερικά σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση κατώτατων ορίων στάθμισης κινδύνου και την αύξηση του βάρους των ποιοτικών ενοτήτων για την καταγραφή πιθανών ενδείξεων αθέτησης υποχρεώσεων σε τομείς με χαμηλά ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων.• Για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με ζητήματα δεδομένων, οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει διάφορες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη μοντέλων, όπως:
Εξαίρεση δεδομένων που σχετίζονται με τον Covid-19 λόγω της αποσύνδεσης μεταξύ μακροοικονομικών μεταβλητών και ποσοστών αθέτησης υποχρεώσεων.
– Αξιοποίηση νέων δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19 με την εφαρμογή επικαλύψεων κρίσης για την εξουδετέρωση τυχόν αλλαγών στις υπάρχουσες σχέσεις (π.χ. μακροοικονομικές μεταβλητές έναντι προεπιλογών).
– Ενίσχυση της υποδομής και της τροφοδοσίας δεδομένων (τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών) για να διασφαλιστεί ότι τα σχετικά δεδομένα είναι πλήρως κατανοητά και σωστά ενσωματωμένα σε συστήματα ανάλυσης ή λήψης αποφάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω