Πολυιατρείο «κόσμημα»

Πολυιατρείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
Διαγνωστικό Θεραπευτικό Κέντρο

Σκοπός μας είναι, ο κάθε ασθενής μας όταν φεύγει από το ιατρείο να έχει τελική διάγνωση και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει, κερδίζοντας έτσι χρόνο και χρήμα.
Παράλληλα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορεί ο εκάστοτε ιατρός, σε άλλη χώρα, να έχει άμεση πληροφόρηση για το πρόβλημα του ασθενούς του που παραθερίζει στον τόπο μας.
Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξη στο ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο κ. Χαράλαμπος Βιττωράκης, Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός.
Σημειώνεται ότι το Πολυιατρείο Βιττωράκη αποτελεί μία μοναδική πρότυπη ιδιωτική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον Πλατανιά Χανίων, που λειτουργεί ως διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο.

Πότε δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι υπηρεσίες του πολυιατρείου;
Στον Πλατανιά εργάζομαι από το 1992 και είμαι ο πρώτος ιδιώτης ιατρός στην περιοχή και ταυτόχρονα ο πρώτος ιδιώτης Γενικός Οικογενειακός ιατρός στην Ελλάδα. Το 2005 μετέφερα τις υπηρεσίες μου σε νέο ιδιόκτητο κτήριο που κατασκευάστηκε εξ’ αρχής με προδιαγραφές σύγχρονης ιατρικής μονάδας (πολυιατρείο).Το πολυατρείο περιλαμβάνει ιατρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, μικροβιολογικό (αιματολογικό, βιοχημικό, ορμονολογικό, ανοσολογικό) και ακτινολογικό εργαστήριο (απλές ακτινογραφίες και υπέρηχοι) κλπ. Με τα τμήματα αυτά, παρέχουμε υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας για όλες τις ηλικίες και για κάθε περιστατικό που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς μας μπορεί να είναι όλα τα μέλη μιας οικογένειας και οι υπηρεσίες μας μπορούμε να πούμε ότι είναι μεταξύ ενός κέντρου υγείας και ενός νοσοκομείου. Σκοπός μας είναι, βάσει των δυνατοτήτων αυτών, ο κάθε ασθενής μας όταν φεύγει από το ιατρείο να έχει τελική διάγνωση και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει, κερδίζοντας έτσι χρόνο και χρήμα. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος για να βγάλει πιστοποιητικό υγείας που απαιτείται από το νόμο, θα πρέπει να κάνει ακτινογραφία θώρακα, μικροσκοπική και καλλιέργεια κοπράνων και με τα αποτελέσματα στα χέρια να επισκεφθεί ιατρό ώστε να εξετασθεί και να εκδοθεί το πιστοποιητικό. Όλα αυτά γίνονται από εμάς επιτόπου χωρίς να ταλαιπωρείται ο εργαζόμενος. Το ίδιο ισχύει αν έχει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα που χρειάζεται κάποιες βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, ένα πόνο στο στήθος ή στην κοιλιά, μια δύσπνοια, μια υπέρταση, ένας σακχαρώδης διαβήτης, μια κάκωση στο χέρι ή στο πόδι, ένα τραύμα, έναν πόνο στο αυτί, κάτι που μπήκε στο μάτι και άλλα πολλά, γίνονται επί τόπου, μπαίνει ή διάγνωση και δίνεται η κατάλληλη θεραπεία.

Ποιο το επιστημονικό δυναμικό;
Το επιστημονικό δυναμικό είναι αυτό που λέγεται group practice, δηλαδή μια ομάδα που περιλαμβάνει συνεργάτες ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και γραμματείς. Κύριο μέλημα μας είναι να λειτουργούμε ομαδικά ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή, που για μας δεν είναι πάντα ασθενής, αφού μπορεί να είναι υγιής που έρχεται σε μας για προληπτικό έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μπορούμε να έχουμε άμεσα και τη συμβολή συνεργατών ιατρών άλλων ειδικοτήτων για την καλύτερη αντιμετώπιση ή και παραπομπή όπου απαιτείται. Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζεται από μια ομάδα που εργάζεται στον ίδιο χώρο, το τελικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο για τον ασθενή. Το ποσοστό των ασθενών που χρήζει νοσηλείας είναι πολύ χαμηλό με ποσοστό μόλις 2-3% και η παραπομπή στο νοσοκομείο γίνεται με έτοιμη τη διάγνωση. Αν πάλι χρειάζεται να εξετασθεί από έναν ειδικό γιατρό άλλης ειδικότητας (γιατί και η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική ειδικότητα είναι), τότε παραπέμπεται με όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται και με πληροφοριακό σημείωμα για τον συνάδερφο. Έτσι μετά την εξέταση του ειδικού έχομε την απάντηση, ώστε να καταχωρηθεί στο αρχείο του ασθενή και να συνεχίσομε την παρακολούθηση του.

Υπάρχουν συνεργασίες με το εξωτερικό;
Πρώτες στη σειρά για μας, είναι οι συνεργασίες με συναδέρφους γιατρούς ή και νοσηλευτές που έρχονται για εκπαίδευση ή με προγράμματα ανταλλαγών από διάφορες χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας, αφού μας επιλέγουν ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό άλλων ιατρικών κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απ’ όλη την Ευρώπη και κάποιοι έχουν βραβευθεί γι’ αυτό. Επίσης έχουμε συνεργασία με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και ταξιδιωτικούς οργανισμούς, που μας στηρίζουν πολλά χρόνια και μας έχουν επιλέξει μέσα από αυστηρές διαδικασίες και αξιολόγηση, για την εξυπηρέτηση των πελατών-ασθενών τους. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορεί ο εκάστοτε ιατρός, σε άλλη χώρα, να έχει άμεση πληροφόρηση για το πρόβλημα του ασθενούς του που παραθερίζει στον τόπο μας.

Ποια η συμβολή στην τοπική κοινωνία;
Η συμβολή μας στην τοπική κοινωνία έχει αξιολογηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους που μας εμπιστεύονται τα 30 αυτά χρόνια. Μαζί τους είμαστε σαν μια οικογένεια. Υπάρχουν ήδη νέοι που τους εξετάζουμε από την παιδική τους ηλικία και σήμερα είναι ενήλικες, αλλά και μεγαλύτεροι που σήμερα είναι 80-90 χρονών και χαιρόμαστε όταν τους εξετάζουμε και βοηθούμε στη διατήρηση της υγείας τους. Εδώ βέβαια πρέπει να πω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα όπως παραδείγματος χάρη εκπαιδευτικές ημερίδες ή ομιλίες για το κοινό, αγωγή υγείας σε σχολεία και λοιπά, που προϋποθέτουν χρόνο και συνεργασία με τοπικούς φορείς, πράγματα που δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Ποια η συμβολή στον τουρισμό;
Η συμβολή μας στον τουρισμό αξιολογείται αρχικά από το εξωτερικό. Όταν ένας τουρίστας αποφασίζει να επισκεφτεί ένα τόπο κοιτάζει το ξενοδοχείο και τις παροχές υγείας εκεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, αλλά και οι ξένοι ασθενείς, μας αναφέρουν ότι μας αξιολογούν σαν την πρώτη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (group practice) στην Ευρώπη! Φαίνεται δεν είναι υπερβολή, όταν αυτό το λένε ελεγκτές γιατροί ασφαλιστικών εταιρειών που έρχονται να μας ελέγξουν από κοντά. Και τότε αναγκάζεσαι να βάλεις τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Έχουμε επίσης αξιολογηθεί από τους φίλους ξενοδόχους, που στηρίζουμε τόσα χρόνια και τους ίδιους, αλλά και το προσωπικό των μονάδων τους. Και αυτό το αποδεικνύουμε και φέτος με το πρόβλημα του κορωνοϊού, με το να το αναλαμβάνουμε υπεύθυνοι γιατροί για όλους τους ασθενείς και τους ασθενείς covid των μονάδων τους. Έχω όμως πολλές αμφιβολίες για την αξιολόγηση της συμβολής μας από κάποιους τοπικούς φορείς και όχι μόνο. Γιατί για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε υπήρξαν συνεχή εμπόδια από κάποιους, χρειάστηκαν μάχες στην κυριολεξία, ενάντια σε πολλούς που επεδίωξαν τον αφανισμό μας. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω! Ας μην τα συζητήσουμε όμως αυτά. Ίσως κάποια στιγμή αποτελέσουν υλικό για ένα βιβλίο που μπορεί να γραφτεί για όλα.

Πώς προέκυψε η ίδρυση μουσείου ιατρικής ιστορίας;
Το μικρό μουσείο ιατρικής ιστορίας που βλέπετε, είναι στην ουσία ένα μικρό αφιέρωμα στον πατέρα μου Κωνσταντίνο Χαρ. Βιττωράκη, που επί 45 χρόνια ήταν ο μοναδικός γιατρός σχεδόν στη μισή επαρχία Σελίνου, το Ανατολικό Σέλινο, σε συνθήκες και εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, που όλοι οι παλιοί θυμούνται. Αρκεί να σας πω ότι ως Γενικός/Οικογενειακός γιατρός και όχι ως γυναικολόγος, είχε καταγεγραμμένους περίπου 1300 τοκετούς! Τα αντικείμενα λοιπόν του μικρού αυτού μουσείου είναι αρχεία, ιατρικά εργαλεία, συσκευές, φάρμακα και λοιπά που χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη. Κάθε ένα από αυτά τα χειρόγραφα, αλλά και τα αντικείμενα, έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία.

Πώς αντιμετωπίζεται από την πολιτεία;
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και για μένα. Τα περισσότερα χρόνια μέχρι σήμερα και για λόγους ακατανόητους, η πολιτεία φαίνεται να μας αντιμετώπιζε εχθρικά. Απίστευτη γραφειοκρατία, δυσκολίες και χρονοτριβή στην έκδοση αποφάσεων και εγγράφων, συνεχείς έλεγχοι κ.ο.κ, που βέβαια θα ήταν αποδεχτά στο βαθμό που μας αφορούσαν, αν γινόταν και σε άλλους ή τουλάχιστον σε αυτούς που τα προκαλούσαν. Ισονομία πουθενά. Όλα αυτά βέβαια σε τοπικό επίπεδο. Κάποιοι δεν ήθελαν φαίνεται, να φτιάξουμε κάτι που όπως λένε, είναι κόσμημα για τον τόπο. Ίσως και αυτά να πρέπει να αποτελέσουν κεφάλαια του βιβλίου που πρέπει να γραφτεί. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν διορθωθεί πολλά και κοιτάζουμε μπροστά.
Κλείνοντας, και με αφορμή το πρόβλημα του κορωνοïού, θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα του τουρισμού (αεροδρόμιο, μέσα μεταφοράς, ξενοδοχείο, ιατροί, εστίαση και λοιπά) πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ο κορωνοïός υπάρχει. Κρούσματα θα υπάρξουν και δεν θα πρέπει να αποδοθούν σε κανέναν ευθύνες, εφόσον τηρεί τα μέτρα. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε τηρώντας τις επίσημες οδηγίες για Χ.Α.Μ, δηλαδή Χέρια, Απόσταση, Μάσκα και έχοντας στο μυαλό μας ότι ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (γιατί μπορεί να είναι φαινομενικά υγιής, αλλά ασυμπτωματικός φορέας που μεταδίδει τον ιό). Προσοχή λοιπόν στην τήρηση των μέτρων, και καλή δύναμη σε όλους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χαράλαμπος Βιττωράκης είναι Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός, γεννήθηκε στο Ροδοβάνι Aνατολικού Σελίνου το 1963.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Νοέμβριος 1992-Σήμερα: Ιατρός και ιδρυτής του πρώτου ιδιωτικού ιατρείου Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής που λειτουργεί με μορφή group practice (σε ομάδα) στην Ελλάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1981: Αποφοίτηση από το 2ο Λύκειο Χανίων
1983-1989: Σπουδές και αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1990-1993: Ειδικότητα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς».
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ιαν. 1989-Ιαν. 1990: Οπλίτης Ιατρός στον Ελληνικό Στρατό, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λήμνου (88Τ.ΥΓ)
ΓΛΩΣΣΕΣ
Ελληνικά, Αγγλικά.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ενεργός συμμετοχή σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια, ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, ομιλητής και κριτής εργασιών.
Οργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγής και εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτών από Ελλάδα και εξωτερικό.
1989-σήμερα: Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).
1990-1993: Μέλος της συντακτικής επιτροπής του ιατρικού περιοδικού του Συλλόγου Γενικών Ιατρών Ελλάδας.
1993-Σήμερα: Μέλος της Ένωσης Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδας.
1993-1995: Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδας.
Ιαν. 1994-Σήμερα: Μέλος της WONCA (διεθνής οργάνωση Γενικών Οικογενειακών Ιατρών).
Ιουν. 1995-φεβ. 1996: Γενικός Οικογενειακός Ιατρός στο Ι.Κ.Α.
2005-2008: Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
2014-Σήμερα: Υπεύθυνος φιλοξενίας και εκπαίδευσης του προγράμματος ανταλλαγών Hippokrates- Vasco Da Gama Movement (δίκτυο νέων και μελλοντικών Γενικών Ιατρών).
2016-Σήμερα: Μέλος της εταιρίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής-Ιπποκράτης και του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.
2017-Σήμερα: Μέλος της EURACT (Ευρωπαϊκής Ακαδημίας δασκάλων Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής).

Επιστροφή στο 4ο τεύχος

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω