Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ολλανδίας

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 51 δευτ.]

Το 2023 καταγράφηκε αύξηση ελληνικών εξαγωγών 5,3% (έναντι μείωσης -8,5 % διεθνώς) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (1.259,33 εκ. € το 2023 έναντι 1.195,57 εκ. € το 2022). Οι εισαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 10,2% τα 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρουσίασε αύξηση 9,1%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα για την χώρα μας επιδεινώθηκε εισέτι κατά 12%. Το ίδιο διάστημα του 2023 στην Ολλανδία κατευθύνθηκε το 2,5% των εξαγωγών μας έναντι 2,2% το 2022.
          Τα παραπάνω καταγράφονται στην Ετήσια έκθεση 2023 για την οικονομία της Ολλανδίας και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Ολλανδίας, του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Χάγη.
          Επίσης, σύμφωνα με την Έκθεση, αύξηση παρουσίασε και το ποσοστό των εισαγωγών μας από την Ολλανδία στο σύνολο των εισαγωγών μας από 4,7% σε 6%. Το 2023 η Ολλανδία κατέλαβε την 7η θέση μεταξύ των πελατών μας στην ΕΕ και την 12η διεθνώς ενώ όσον αφορά τους προμηθευτές μας κατέλαβε την 3η θέση στην ΕΕ και την 4η διεθνώς (με εξαίρεση τις εισαγωγές ενέργειας) μετά την Γερμανία , Ιταλία και Κίνα.
          Την δεκαετία 2014-2023 οι εξαγωγές μας προς Ολλανδία τριπλασιάστηκαν. Σε ποσοστό αυξήθηκαν 198% ενώ οι εισαγωγές μας από εν λόγω χώρα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 100%. Σε σύγκριση με το προ πανδημίας έτος 2019, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 78% και οι εισαγωγές 72%.
          To 2023 καταγράφηκε αύξηση Ολλανδών τουριστών στην Ελλάδα σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης που παρουσιάστηκε το 2022. Το 2023 υπήρξε έτος ρεκόρ τουριστικών αφίξεων από την Ολλανδία Οι τουριστικές ροές από Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 2022 και 37,8% περίπου σε σχέση με το προ πανδημίας έτος 2019. 
                    Υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων όπως επί παραδείγματι φρούτων, ελαιολάδου, κρασιών, ιχθυηρών, τα οποία είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και διεθνώς ανταγωνιστικά. Υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια στην αύξηση του αριθμού των Ολλανδών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Η Ολλανδία, ως χώρα διερχομένων κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τα οποία διακινούνται από τα εγκαταστημένα στον ολλανδικό χώρο παραρτήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει αγορά στόχο για εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.
          Οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, ιδίως όσον αφορά στα τρόφιμα, φρούτα, ψάρια, δομικά υλικά, καλλυντικά και φάρμακα. Απαιτείται όμως αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων, επαρκείς ποσότητες, σταθερή παράδοση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ανταγωνιστικές τιμές.
          Η ολλανδική αγορά πρέπει να προσεγγίζεται από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής με επίκεντρο κάποια άλλη ευρωπαϊκή αγορά (πχ. γερμανική), καθώς το κόστος εισόδου στην αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το αναμενόμενο όφελος. Με δεδομένο το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος των επιχειρήσεων στην αγορά τροφίμων και τον ισχυρό ανταγωνισμό, κύρια απαίτηση είναι η διαχρονικά σταθερή παράδοση μεγάλων ποσοτήτων, συγκεκριμένης (σταθερής) ποιότητας. Απαιτούνται έτσι συνεργατικά παραγωγικά και εξαγωγικά σχήματα-εταιρείες, συνεταιρισμοί, με σκοπό τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο της παραγωγής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγών κατά προϊόν καθώς επίσης και αυστηρή τυποποίηση των προϊόντων (ιδιαίτερα των αγροτικών).

          Οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων είναι θετικές καθώς η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την οικονομική κρίση και σταθεροποιεί την οικονομία της. Η Ολλανδία διαθέτει έναν σημαντικό οργανισμό ενίσχυσης ολλανδικών επενδύσεων στο εξωτερικό (RVO) που στηρίζει επενδύσεις σε αγορές στόχους (η επιλογή γίνεται βάσει μεγέθους ολλανδικών εξαγωγών). Η Ολλανδία έχει προβεί σε σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις/εξαγορές στην χώρα μας και κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των κύριων επενδυτών.
          Η Ολλανδία συνιστά προτεραιότητα για την χώρα μας, οι δε αναβαθμισμένες διμερείς πολιτικές σχέσεις ενισχύουν το ήδη υπάρχον ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω προσέλκυση ολλανδικών κεφαλαίων. Αξίζει μνείας η δυναμική είσοδος ολλανδικών εταιρειών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.
          Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα για Ολλανδούς επενδυτές εντοπίζονται κυρίως στους τομείς του τουρισμού/αγοράς ακινήτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (παραγωγή, αποθήκευση), μεταφορώνlogistics, κατασκευών, αγροτικού εξοπλισμού, υψηλής τεχνολογίας και στον κλάδο τροφίμων και αγροτικών προϊόντων (κυρίως βιολογικών).
          Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι προερχόμενες από την Ολλανδία ΑΞΕ αντιστοιχούσαν στο 9,7% (έναντι 11,5% το 2021 και 17,4% το 2020) του συνόλου των ΑΞΕ στην Ελλάδα. Το 2022 η Ολλανδία ήταν ο τρίτος σημαντικότερος επενδυτής μετά την Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις στην πλειοψηφία τους, η Ολλανδία δεν είναι ο τελικός προορισμός αλλά μέσω αυτής καταλήγουν σε τρίτες χώρες .
Επενδύσεις Ολλανδίας στην Ελλάδα
          Συμμετοχή της HellenicHealthcare SARL (Ολλανδία) στο ιδρυτικό κεφάλαιο της ΧΕΛΕΝΙΚ ΧΕΛΘΚΕΑΡ Μονοπρόσωπη ΑΕ Συμμετοχών, η οποία εν συνεχεία εξαγόρασε το Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε. (Νοέμβριος 2018).
           
Εξαγορά της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από την Invel Real Estate B.V. (Ολλανδία, Μάιος 2019).
          Η σημαντικότερη ολλανδική επένδυση το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε από την Reggeborgh Invest, το «επενδυτικό όχημα» της Volker Wessels, μίας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ολλανδίας. Η εν λόγω εταιρεία τον Μάρτιο του 2021 προχώρησε στην ρευστοποίηση του συνόλου της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ήτοι 28,18%, αξίας 300 εκατ. ευρώ, με σκοπό να επανεπενδύσει το σύνολο των κεφαλαίων αυτών στην Ελλάδα και κυρίως στον όμιλο «Ελλάκτωρ» όπου έχει εξαγοράσει ποσοστό 45,2% (2024). Η RB ELLAKTOR HOLDING B.V. (ελεγχόμενη από την REGGEBORGH INVEST B.V.) στις 26.02.2024 μεταβίβασε στην REGGEBORGH INVEST B.V. το σύνολο των μετοχών. Συμμετείχε επίσης στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Alpha Bank, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των επενδύσεών της σε κατασκευές και τραπεζικό τομέα περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Στην προαναφερόμενη τράπεζα εκτιμάται ότι έχει αποκτήσει το 2% του μετοχικού της κεφαλαίου.
          Στον κλάδο των παραχωρήσεων κατέχει το 17% της Ολυμπίας Οδού, την Μαρίνα Αλίμου, το 22,2% του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, το 27,7% της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και το 71,7% του αυτοκινητοδρόμου Μορέας.  
          Η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία RND Investments Greece προχωρά σε επένδυση 107,4 εκ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 182 στρεμμάτων, στην Αιτολωακαρνανία (τον Απρίλιο του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης).
          Ο ολλανδικός όμιλος Ten Brinke μέσω της θυγατρικής του Ten Brinke Hellas υλοποιεί από το 2016 επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης ακινήτων (οικιστικά, Logistics, γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά).Οι εγκεκριμένες από τον όμιλο επενδύσεις της εταιρείας για την περίοδο 2024 – 2025 θα διαμορφωθούν σε 250 εκατ. ευρώ και η συνολική αξία τους ως τελικό εμπορικό προϊόν θα είναι 1 δις. ευρώ. Όσον αφορά τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η Ολλανδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με αξία χαρτοφυλακίου 4,86 δις. ευρώ μετά τις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Ολόκληρη η Ετήσια έκθεση:



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω