Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας – Αυστραλίας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 16 δευτ.]

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας είναι διαχρονικά ισχυρές, με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να τριπλασιάζεται την τελευταία επταετία και τις εισερχόμενες επενδύσεις να αποκτούν σταθερά αυξητική τάση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Σύδνεϋ, η Ελλάδα διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα, εξάγοντας κυρίως τρόφιμα και φαρμακευτικά, ενώ η Αυστραλία εισάγει στη χώρα μας μεταλλεύματα, ενεργειακά και αγροδιατροφικά προϊόντα.
          Επενδύσεις σε ενέργεια, ΑΠΕ, ακίνητα, τουρισμό και ναυτιλία ενισχύουν τη συνεργασία των δύο χωρών, ενώ περίπου 300.000 Αυστραλοί τουρίστες επισκέπτονται πλέον ετησίως την Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται από την ισχυρή ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, η οποία αποτελεί σταθερή βάση και διαδραματίζει ρόλο «γέφυρας» στην οικονομική μας συνεργασία.
          Η Ελλάδα έχει μακροχρόνια εμπορική συνεργασία με την Αυστραλία, τόσο στον τομέα των αγαθών όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών. Παραδοσιακά, η χώρα μας παρουσιάζει πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με την Αυστραλία. Το 2023 παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο πλεόνασμα, ωστόσο, ο όγκος του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε σταθερά.
          Η συμμετοχή του τομέα των υπηρεσιών στον συνολικό όγκο εμπορίου είναι σημαντική, καθώς η αναλογία αγαθών προς υπηρεσίες είναι περίπου 1:5 (266 εκ. € αγαθών έναντι 1,2 δις. €. εισπράξεων εντός του 2023), αλλά η θετική δυναμική και το έντονα πλεονασματικό ισοζύγιο χαρακτηρίζουν και τους δύο τομείς.
          Όπως διαπιστώνεται, η κατηγορία 20 Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων ή άλλων μερών φυτών αποτελεί τον κλάδο με την ισχυρότερη δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές στην Αυστραλία. Η δυναμική του κλάδου αυτού είναι τόσο έντονη, που εκτόπισε από την 1η  θέση εξαγωγών τον κλάδο 30 φαρμακευτικά προϊόντα, ο οποίος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, κάλυπτε σχεδόν το 30% των ελληνικών εξαγωγών στην Αυστραλία.
          Το ισοζύγιο υπηρεσιών της Ελλάδας με την Αυστραλία παραμένει παραδοσιακά θετικό υπέρ της χώρας μας, με σημαντικότερες πηγές εισπράξεων τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
          Σημειώνεται ότι, οι Αυστραλοί τουρίστες καταγράφουν σταθερά υψηλότατη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, υπερδιπλάσια αυτής του μέσου όρου των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά σημαντική τη διατήρηση και επέκταση της συγκεκριμένης αγοράς.

Ολόκληρη η Έκθεση Ανάπτυξης Οικονομικών & Εμπορικών Σχέσεων Ελλάδας – Αυστραλίας (οικ. έτος 2023-24):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω