Αιφνιδιαστικό lockdown

Εξόντωση της τουριστικής οικονομίας είναι τα αιφνιδιαστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα Χανιά, εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση αναθεώρηση.
Ειδικότερα Επιστολή έστειλαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, Πρόεδροι των φορέων του νομού Χανίων με σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα την Επιστολή υπογράφουν ο κ. Αντώνης Ροκάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, ο κ. Κωνσταντίνος Πρώιμος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμ/των Ν. Χανίων «Άπτερα» & Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Κύδων», ο κ. Παναγιώτης Κλειδαράς, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, ο κ. Αντώνης Γελασάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, η κυρία Γεωργία Μαρκουλάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης και ο κ. Ιάκωβος Καζάκος, Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης.
Ολόκληρη η Επιστολή:
ΘΕΜΑ: «Έκκληση της Τουριστικής Αγοράς των Χανίων προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποτροπή της εξόντωσής της με την αναθεώρηση του αιφνιδιαστικού μικρού lockdown.»
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην πλέον κρίσιμη στιγμή της ακραία απρόβλεπτης τουριστικής περιόδου, σχετικά με την επιβολή καθεστώτος ειδικών περιοριστικών μέτρων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει αιφνιδιασμό και έντονη απογοήτευση στην επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας.
Μετά την καταστροφική περσινή χρονιά για το εθνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο συρρικνώθηκε κατά -80% και ένα ακόμα χαμένο τρίμηνο της έναρξης της φετινής σεζόν, εξαιτίας των διεθνών απαγορεύσεων πτήσεων, ο Χανιώτικος Τουρισμός, ο οποίος συνεισφέρει το 50% του ετήσιου τοπικού Α.Ε.Π., έχει κατορθώσει μετά από τις επίπονες προσπάθειές μας στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης να στέκεται ξανά στα «πόδια» του. Αποτέλεσμα, μόλις κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από καιρό επιτυγχάνονται αξιόλογα ποσοστά πληρότητας, τα οποία αγγίζουν ακόμα και το 80%.
Κατά τον μήνα Αύγουστο, πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στους πολυπληθείς επισκέπτες των Χανίων, έχουν οι νεανικές ηλικιακά ομάδες καταναλωτών, για τις οποίες οι διακοπές είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη μουσική και τη νυχτερινή ζωή, με αποτέλεσμα οι χθεσινές αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας να τους οδηγήσουν ακόμα και σε μαζικές ακυρώσεις των κρατήσεών τους, με ανυπολόγιστη «οικονομική αιμορραγία» για τη Χανιώτικη «ναυαρχίδα» του Ελληνικού Τουρισμού.
Αναμφίβολα, η προστασία της ανθρώπινης Ζωής και Υγείας οφείλει να αποτελεί κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας και της Επιχειρηματικής Κοινότητας, ιδιαίτερα σε μια τόσο απειλητική και πρωτοφανή πανδημία, όπως η σημερινή του Covid-19. Δυστυχώς, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη της Χανιώτικης κοινωνίας δεν έχει ακόμα ξεπεράσει το 50% των ενήλικων πολιτών, παρά τους αρχικούς εθνικούς σχεδιασμούς αναχαίτισης της πανδημίας προς το τέλος του καλοκαιριού μέσω του «τείχους ανοσίας».
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη σύσκεψη του συνόλου των φορέων των Χανίων, την οποία συγκάλεσε το Επιμελητήριο Χανίων, με σκοπό τον αποτελεσματικό συντονισμό της επιχειρηματικής κοινότητας με την Ελληνική Πολιτεία, διαπιστώθηκε και τοπικά η κόπωση της κοινωνίας από την πολύμηνη καραντίνα και τα ανησυχητικά κρούσματα χαλάρωσης, τα οποία επισημάναμε εγκαίρως και δημόσια προς τους συμπολίτες μας, συνδυαστικά με την ανησυχία μας για τις καταστροφικές τους συνέπειες εις βάρος της προοπτικής ανάκαμψης της Οικονομίας μας από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση.
Διαπιστώθηκε επίσης στην κοινή μας δημόσια παρέμβαση από τις αρχές του καλοκαιριού ότι, λόγω της υποστελέχωσης του ευρύτερου ελεγκτικού μηχανισμού της Πολιτείας, δυστυχώς το βάρος της επιτήρησης των υγειονομικών μέτρων έχει πέσει εξ’ ολοκλήρου στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία όμως δεν διαθέτει τοπικά το αναγκαίο προσωπικό για να παρεμβαίνει ενεργά και εκτεταμένα. Αποτέλεσμα, να παρατηρείται κατά το προηγούμενο διάστημα έξαρση ιδιωτικών ψυχαγωγικών εκδηλώσεων με συνάθροιση πλήθους σε χώρους όπως βίλες και παραλίες. Προφανώς, το συγκεκριμένο φαινόμενο που οδήγησε κατά κύριο λόγο στη σημερινή έξαρση κρουσμάτων στα Χανιά, είναι πιθανό να ενταθεί μετά και τη χθεσινή απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να απαγορεύσει τη μουσική στους νόμιμους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπως και τη δυνατότητα κυκλοφορίας καταναλωτών, μετά τα μεσάνυχτα.
Ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να αναθεωρήσει τη χθεσινή της απόφαση και να εφαρμόσει με συνέπεια την πρόσφατη δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω